Ibiza, en av de Baleariska öarna i Medelhavet, är världskänd för sitt pulserande nattliv och vackra stränder. Men ön har så mycket mer att erbjuda än bara klubbar och solsken. Här är en lista över de 5 bästa sevärdheterna på Ibiza som du inte bör missa under din vistelse.

1. Dalt Vila

Ibiza stad, öns huvudstad, är hem till Dalt Vila, en historisk befäst stad som är ett UNESCO-världsarv. Dalt Vila bjuder på imponerande arkitektur, smala kullerstensgator och fantastisk utsikt över staden och hamnen. Besök katedralen Santa Maria d’Eivissa, det arkeologiska museet och ta en promenad längs stadsmurarna för att njuta av den rika historien och kulturen som finns här.

2. Es Vedrà

Es Vedrà är en majestätisk klippa som reser sig 413 meter över havet, belägen utanför Ibiza’s sydvästra kust. Det sägs att klippan är magnifikt magnetisk och omgiven av mystik och legender. Du kan beundra Es Vedrà från flera utsiktspunkter längs kusten, såsom Cala d’Hort eller Torre del Savinar. För en ännu mer spektakulär upplevelse, boka en båttur som tar dig närmare klippan.

3. Las Salinas

Las Salinas är en naturskön nationalpark som sträcker sig över södra delen av Ibiza. Här hittar du saltbassänger som har varit i bruk sedan fenicierna grundade ön. Området är också hem till en mängd olika fågelarter, inklusive flamingor. Ta en promenad längs de vackra stigarna, utforska de historiska byggnaderna och upplev det rika ekosystemet i denna unika miljö.

4. Can Marçà-grottorna

Belägna i norra delen av ön, nära Port de Sant Miquel, erbjuder Can Marçà-grottorna en fascinerande inblick i Ibiza’s geologi och historia. Grottorna är över 100 000 år gamla och har en gång varit gömställe för smugglare. Guidade turer tar dig genom grottornas imponerande stalaktit- och stalagmitformationer och avslöjar den spännande historien bakom dessa underjordiska vidunder.

5. Punta Arabí Hippy Market

För en autentisk och färgglad upplevelse av ön, besök Punta Arabí Hippy Market, som äger rum varje onsdag i Es Canar. Marknaden började på 1970-talet och har sedan dess vuxit till att bli en av de mest populära turistattraktionerna på Ibiza. Här hittar du hantverk, kläder, smycken och lokala delikatesser, samt livemusik.

6. Cala Comte

För en oförglömlig dag på stranden, besök Cala Comte, belägen på Ibiza’s västra kust. Denna vackra strand är känd för sitt kristallklara vatten, gyllene sand och spektakulära solnedgångar. Cala Comte erbjuder en perfekt blandning av avkoppling och aktiviteter, med möjligheter att snorkla, simma och sola. I närheten finns flera restauranger och barer där du kan njuta av en drink eller en bit mat med utsikt över havet.

7. Sant Antoni de Portmany

Sant Antoni de Portmany är en livlig stad på Ibiza’s västkust, känd för sitt nattliv och vackra kustlandskap. Här kan du besöka den berömda Sunset Strip, där du hittar legendariska barer som Café del Mar och Café Mambo, där du kan njuta av en cocktail samtidigt som du bevittnar en hisnande solnedgång. Utforska även den lokala marknaden, besök Passeig de ses Fonts promenad och utforska de många småbåtshamnarna i området.

8. Formentera

Om du har tid, planera en dagsutflykt till Ibiza’s lillasyster, Formentera. Denna charmiga ö är bara en kort båtresa bort och erbjuder orörda stränder, kristallklart vatten och en avslappnad atmosfär. Hyr en cykel eller en skoter och utforska ön på egen hand, besök den historiska fyren La Mola eller ta en simtur vid Playa de Ses Illetes, en av de vackraste stränderna i Medelhavet.

9. Aguas Blancas

För en mer avskild strandupplevelse, bege dig till Aguas Blancas på Ibiza’s nordöstra kust. Denna vackra och orörda strand är omgiven av klippor och tallskogar, vilket ger en känsla av lugn och avskildhet. Aguas Blancas är särskilt populär bland lokalbefolkningen och erbjuder utmärkta förutsättningar för snorkling och simning. Glöm inte att ta med en picknick och njuta av en hel dag på denna underbara plats.

10. Santa Gertrudis de Fruitera

Slutligen, för en autentisk smak av det traditionella Ibiza, besök den charmiga byn Santa Gertrudis de Fruitera, belägen i hjärtat av ön. Denna pittoreska by är känd för sina vita kalkstenshus, konstgallerier och mysiga kaféer. Strosa runt på de smala gatorna, besök den vackra kyrkan och njut av det lokala köket på någon av de traditionella restaurangerna i byn.

Dessa sevärdheter är bara en liten del av allt som Ibiza har att erbjuda. Ön är en perfekt destination för både avkoppling och äventyr, med något för alla smaker och intressen. Så packa dina väskor och upplev Ibiza.

Också intressant:
25 sevärdheter du inte får missa på Mallorca
10 sevärdheter att uppleva på Gran Canaria

Mer info om ön