Vart ska man åka på skidsemester? Den här frågan ställer sig nog alla skidåkare. Vissa värdesätter långa nedfarter, medan andra letar efter god mat. Familjer har en ännu längre lista med kriterier när de letar efter ett passande skidområde i Österrike, Schweiz eller Tyskland. För att göra valet lite enklare har jag valt ut 10 särskilt familjevänliga regioner i Alperna åt er.

Serfaus-Fiss-Ladis

Sammanlagt erbjuder det enorma skidområdet i Tyrolen 214 kilometer pister. Det finns ett brett utbud av blåmarkerade pister som passar nybörjare och familjer. För de allra minsta skidåkarna erbjuder skidskolorna underhållning med hjälp av maskotarna Murmli och Berta.

Höjdpunkten på en skiddag är att åka på Bärenpiste, där du åker rakt in i munnen på en jättebjörn. Björnen mullrar nöjt medan pisten fortsätter genom djurets mage. När barnen blir äldre och mer erfarna har de möjlighet att använda sina färdigheter på röda och till och med svarta pister. Den ultimata utmaningen är Direttissima, med en maximal lutning på 70 %. Om du klarar den pisten vet du att du har blivit en riktig skidproffs.

Bortom pisten finns det också fler möjligheter till lek och nöje. På Möseralm kan du prova Fisser Flieger. Här seglar du ned längs en stålvajer med hastigheter på upp till 80 km/h. Ännu snabbare är Skyswing, där du får känslan av att fritt falla. Galet! Om du föredrar något mer avslappnat men ändå roligt kan du ge dig ut på kälkbanorna. Du kan hyra kälkar i de olika dalstationerna.

Stubai

I Stubaital finns totalt fyra skidområden. På Stubaier Gletscher välkomnas de yngsta skidåkarna av maskotarna Zottel och Bommel. Förutom Österrikes största glaciärskidområde finns det mysiga pister vid Serles, Elfer och i Schlick 2000 med sammanlagt 96 kilometer piståkning.

Här är det Big Ron som introducerar de allra minsta till skidåkningens värld, medan de åker mellan magiska mattor och slalomkursar. Detta sker mot en imponerande bakgrund. Pister i Schlick 2000 leder direkt nerför de imponerande Kalkkögeln bergen. De som har sett de branta klippväggarna live förstår varför de ofta kallas Nordtirols Dolomiter. Denna natursköna vy gör skidåkningen här till en upplevelse.

Om du vill ta en dags paus kan du ge dig ut på en avkopplande vinterpromenad eller susa ner för backen med en pulka. De populäraste kälkbanorna finns på Elfer. Här finns tre olika banor för älskare av kälkåkning. Banan från bergstationen till Neustift sträcker sig över hela 8 km nedför och är en av de längsta kälkbanorna i Tyrolen.

Drei Zinnen

Inte långt från den kända bergsformationen Tre Cime di Lavaredo finns skidorten Tre Cime. De totalt 115 kilometer pist är fördelade över fem olika skidberg. Haunold, som du når direkt från Innichen, är känt som ett familjevänligt berg tack vare de långa nedfarterna som erbjuds.

Även i huvudskidområdet mellan Versciaco, Sesto och Moso är barn naturligtvis varmt välkomna. För underhållning längs vägen kan den enorma snögubbsfamiljen vid Rotwand nämnas. Den leende snögubbsfamiljen, med snögubbe, snögubbskvinna och snögubbsbarn, kan vara upp till 8 meter hög. Med den omgivande panoramautsikten finns det gott om förundran och njutning även för vuxna.

Om låren behöver lite avkoppling kan du ta en dag i vinterkängor och utforska Dolomiternas snöiga bergsvärld. Precis intill bergstationen på Rotwand finns en ny utsiktsbro ovanför renarnas område. Härifrån kan du observera Italiens enda renhjord.

SkiWelt Wilder Kaiser

I SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental väntar totalt 288 kilometer pist, barnsäkra stolliftar och över 20 skidskolor på skidsemesterfirare och dagsbesökare. Även de allra yngsta tas om hand i SkiWelt. För barn från 5 månaders ålder finns vårdmöjligheter.

Från 3 års ålder kan barnen börja i skidskolan, och så snart de har lämnat magiska mattan, ger de sig ut på utforskningstur i skidområdet med sina skidlärare. Där är Simonalm en av de mest populära stoppen. Här bor Häxvattens häxor, och det finns en speciellt bryggd häxdryck. Barnen väljer själva vad de vill ha. Allt från flaskor med ”beamtersvett” till ”kärleksdryck” finns med i utbudet.

SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental är samtidigt Österrikes största nattskidåkningsområde. Det betyder att när mörkret faller, behöver ingen nödvändigtvis gå till sängs. Om du inte har fått nog kan du under kvällsskidåkning under strålkastarljus få dina lår att brinna eller susa nedför en upplyst rodelbana mot dalen.

Obertauern

Skidområdet Obertauern är utformat som en skål. Mitt i skålens centrum ligger själva skidorten, och på de omgivande sluttningarna finns pisterna, som nästan alla leder tillbaka till Obertauern. Eftersom skidområdet också får ovanligt mycket snö kallas det ofta ”Alpernas snöskål”.

Denna skål säkerställer dock att inget barn går vilse. Om de unga skidåkarna av misstag hamnar på fel spår, är det högst troligt att de ändå hamnar tillbaka i skidorten. Detta ger föräldrarna en lugnande känsla. Efter skidlektionen kan familjen tillsammans ta sig an Barn-Tauernrunden. Denna avskalade version av den populära skidturen tvärs igenom skidområdet är även möjlig för små racingentusiaster.

Förutom familjehotell i dalen finns det även fler attraktioner på berget. Mitt i backen finns till exempel ett spökhus. Redan när du åker in i den mörka tunneln hörs skrämmande ljud. Ursprunget till stönandet blir snart uppenbart: bakom galler sitter läskiga monster och varelser. När äventyret är över är man tacksam över att vara tillbaka i dagsljus. Vissa små äventyrare vill säkert omedelbart åka igenom spökhuset en gång till.

Aletsch Arena

Aletschgletscher är Alpernas största glaciär. Den sträcker sig över 23 km genom Wallis alplandskap. På de totalt 105 pistkilometerna kan du ibland njuta av en fantastisk utsikt över den imponerande glaciärtungan.

Många boenden ligger dessutom direkt vid pisten. Åtminstone om du väljer att bo på Riederalp, Bettmeralp eller Fiescheralp. Alla tre orter ligger nära 2 000 meters höjd på berget och därmed mitt i skidområdet. För familjer med många barn har skidområdet även en rabatt att erbjuda. Det tredje barnet (och varje ytterligare barn) får ett gratis liftkort.

Om du semestrar i Schweiz bör du definitivt prova den kulinariska upplevelsen. Minst en gång är därför en fondue- eller raclette-kväll ett måste. Ett bra ställe för en utsökt ostfondue är restaurangen Chüestall i Riederalp. Restaurangen är också utgångspunkten för guidade fackelljusnedfarter på natten. Då får alla vuxna en fackla i handen och följer med en skidlärare nedför berget under den mörka stjärnhimlen.

Eggental

I Eggental, mitt ibland Dolomiterna, väntar två familjevänliga skidområden. Skidområdet Carezza har totalt 40 kilometer pister som sträcker sig nedanför det imponerande Rosengarten-massivet. Framför allt i den nedre delen finns många blå pister som passar nybörjare. Där finns också tre barnområden och särskilda familje-skipass.

I närheten på Latemar finns ytterligare 49 nedfarter i skidområdet Obereggen. Med snowpark och halfpipe trivs även tonåringar som söker adrenalin.

Om dagarna på skidorna känns för korta, kan du även ta en kvällstur efter mörkrets inbrott. På Latemar finns flera gånger i veckan möjlighet att åka nedför backarna i strålkastarljus eller susa ned till dalen på upplysta kälkbanor. Efter det kommer även de mest entusiastiska unga racers att sova mycket gott. Det lovar vi!

Turracher Höhe


Högplatån Turracher Höhe ligger i gränsregionen mellan Steiermark och Kärnten. De totalt 43 pistkilometrarna sträcker sig upp till 2 205 meter och omger den frusna Turracher-sjön. Vissa hotell vid stranden är speciellt inriktade på familjer. Ett av hotellen har till och med en rutschbana i rören, så att barnen inte behöver springa i trapphuset.

Mängden av lätta och medelsvåra nedfarter är också perfekt för skidnäringen. En sträcka där de unga racers kan öva är XXL-Funslope. Med en längd av 1,5 km är den till och med en av de längsta i världen.

Genom Turracher Höhen-Runde, som sträcker sig över 12 km, kan du utforska hela skidområdet på en dag. På en plats måste du korsa Turracher-sjön. Här pendlar en sjötaxis över isytan. Och om du har tur, stöter du på pistbutlern. Pistbutlern Elmar erbjuder vuxna gratis prosecco och barnen kan se fram emot godis.

SkiJuwel Alpbachtal Wildschönau

Det finns nästan 100 pistkilometer att utforska i SkiJuwel Alpbachtal Wildschönau. En av de vackraste nedfarterna är familjenedfarten till Inneralpbach. Den långa pisten sträcker sig över 4 km ner i dalen. För variation under skiddagen finns det extra roliga pister med vågbana, branta kurvor och hastighetsmätningar.

Eller så kan du ta av dig skidorna och åka en runda med Lauser Sauser genom den snötäckta bergsvärlden. Detta är en helårsrutchbana på skenor. Här kan du också koppla av dina trötta lår. Som ett alternativ kan du vila dina ben i de rustika stugorna och njuta av tyrolska delikatesser. Ett tips för en matpaus är till exempel Schatzbergalm.

Om du någonsin har undrat hur vardagen ser ut för en pistmaskinförare kan du sätta dig i passagerarsätet i pistmaskinen i SkiJuwel. Flera gånger i veckan kan du titta över axeln på de erfarna pistmaskinförarna när de arbetar. För detta måste du dock anmäla dig i förväg.

Oberstdorf-Kleinwalsertal

Med sammanlagt 120 pistkilometer är skidområdet Oberstdorf-Kleinwalsertal ett av de största i Tyskland. Nedfarterna är fördelade över flera skidberg. Till exempel på Nebelhorn väntar Tysklands längsta dalnedfart, med en längd på 5 km. Vid Fellhorn och Kanzelwand kan du pendla fram och tillbaka mellan Österrike och Tyskland med skidorna.

Pisterna på Hohen Ifen är särskilt idealiska för sportåkare. Om du stiger upp tidigt efter en natt med nysnö och är vid liften, kan du se fram emot att köra powder på pisten här. För familjer och nybörjare är de överskådliga och lätta pisterna på Walmendinger Horn och Heuberg perfekt övningsområde.

Också intressant:
Liftkortspriser 2023/2024: Så mycket kostar skidåkningen i Alperna