Välkommen till Prag, en av Europas mest förtrollande och historiskt rika städer. Med sina gotiska spiror, kullerstensgator och imponerande arkitektur, är det ingen överraskning att det har blivit en populär destination för resenärer från hela världen. Här kommer vi att utforska topp 10 saker att göra i Prag för att få ut det mesta av ditt besök i den tjeckiska huvudstaden.

1. Utforska Pragborgen

Pragborgen, eller ”Pražský hrad” på tjeckiska, är en av de största borgkomplexen i världen och en måste-se attraktion. Området omfattar palats, kyrkor, trädgårdar och torg, vilket gör det till en fascinerande plats att utforska. Missa inte Sankt Vituskatedralen, en imponerande gotisk kyrka som innehåller de tjeckiska kungarnas gravar och landets kronjuveler.

2. Promenera över Karlsbron

Karlsbron är en av Prags mest kända landmärken och en av de äldsta stenbroarna i Europa. Byggd under 1300-talet, förbinder bron Gamla stan med Malá Strana. Ta en promenad över bron tidigt på morgonen eller sent på kvällen för att njuta av den fantastiska utsikten över Vltava-floden och de omgivande byggnaderna utan folkmassorna.

3. Besök Gamla stans torg och se det astronomiska uret

Gamla stans torg, eller ”Staroměstské náměstí”, är hjärtat av Prags historiska centrum och hem för det berömda astronomiska uret. Varje timme drar uret en folkmassa när dess mekaniska figurer sätts i rörelse i en imponerande procession. När du är där, glöm inte att utforska de omgivande gatorna och butikerna för att få en känsla av stadens historia och kultur.

4. Upptäck det judiska kvarteret

Det judiska kvarteret, eller ”Josefov”, är ett historiskt och kulturellt viktigt område i Prag. Här hittar du några av de bästa bevarade judiska monumenten i Europa, inklusive synagogor, den gamla judiska begravningsplatsen och det judiska museet. En guidad tur rekommenderas för att få en djupare förståelse för områdets historia och kulturella betydelse.

5. Klättra upp i Petřín-tornet för panoramavyer över staden

För en fantastisk utsikt över Prag, ta dig upp till Petřín-tornet, som liknar Eiffeltornet och ligger på toppen av Petřín-höjden. En kortare linbanaresa eller en härlig promenad genom parken tar dig upp till tornet. När du är uppe, ta trapporna eller hissen till utsiktsplattformen för att njuta av panoramavyer över staden. Här är fem ytterligare sevärdheter att besöka i Prag:

6. Ta en båttur på Vltava-floden

En avkopplande båttur på Vltava-floden ger dig möjlighet att beundra Prags vackra silhuett från vattnet. Du kan välja mellan flera olika turer, inklusive middagskryssningar, solnedgångsturer och kortare sightseeingturer.

7. Utforska det dansande huset

Det dansande huset, eller ”Tancící dům”, är en modern och ikonisk byggnad i Prag, designad av arkitekterna Frank Gehry och Vlado Milunić. Även om du inte kan gå in i byggnaden, är det väl värt att stanna för att beundra den unika designen och ta några foton.

8. Njut av traditionell tjeckisk mat

När du besöker Prag, se till att prova några av de lokala rätterna, som knödel, gulasch och svíčková. Besök en traditionell tjeckisk restaurang eller en ”pivnice” (ölstuga) för att njuta av både mat och den lokala ölen.

9. Upplev det pulserande nattlivet

Prag är känt för sitt livliga nattliv och många barer, klubbar och pubar. För en äkta tjeckisk upplevelse, besök en lokal pivovar (bryggeri) för att smaka på färsk öl direkt från källan. Om du föredrar något mer sofistikerat, prova en vinbar eller cocktailbar i stadens centrum.

10. Besök Lennonmuren

Lennonmuren är en färgstark och ständigt föränderlig vägg av graffiti och konstverk som hyllar John Lennon och budskap om fred och kärlek. Ta en promenad längs muren, ta några bilder och kanske bidra med ditt eget budskap till väggen.


Prag är en underbar stad som erbjuder en mängd olika upplevelser, från historiska landmärken till livliga gator och god mat. Dessa topp 10 sevärdheter ger dig en bra grund för att utforska den tjeckiska huvudstaden och upptäcka dess skatter.

Också intressant: 10 bästa sevärdheterna i Tjeckien

Användbara länkar:
Prague.eu
Visit Czech Republic