Madeira, en av Europas mest fascinerande öar, bjuder på ett överflöd av naturskönhet, kultur och gastronomi. Belägen i Atlanten, väster om Marocko och norr om Kanarieöarna, lockar denna portugisiska pärla besökare från hela världen. Vi har valt ut de tjugo bästa sevärdheterna som du inte får missa under din vistelse på Madeira.

1. Funchal

Madeiras huvudstad Funchal är en perfekt startpunkt för din resa. I stadens hjärta hittar du den charmiga gamla stan med smala kullerstensgator, färgglada hus och historiska byggnader. Besök stadens grönskande botaniska trädgård, utforska de lokala marknaderna, och avnjut en traditionell poncha, en härlig dryck gjord av sockerrörssprit, honung och citron.

2. Levadavandringar

Madeiras unika bevattningssystem, levadas, erbjuder några av öns mest spektakulära vandringsleder. Levadorna är smala kanaler som transporterar vatten från bergen till jordbruksområdena, och att följa dessa leder dig genom vackra landskap, frodiga skogar och majestätiska berg. Levada dos 25 Fontes och Levada do Caldeirão Verde är två populära vandringar som bjuder på fantastiska utsikter och orörda vattenfall.

3. Cabo Girão

Cabo Girão är en av Europas högsta havsklippor och erbjuder en hisnande utsikt över Atlanten och de närliggande byarna. Klippans utsiktsplattform, belägen 580 meter över havet, erbjuder ett glasgolv som ger en känsla av att sväva över havet. För den äventyrslystne kan en paraglidingtur från klippan vara ett minne för livet.

4. Pico do Arieiro och Pico Ruivo

Madeiras högsta berg, Pico Ruivo och Pico do Arieiro, bjuder på en utmanande men otroligt belönande vandring. Den pittoreska vandringen mellan de två topparna tar dig genom vackra bergslandskap, molnskogar och storslagna utsikter. Glöm inte att ta med dig en kamera för att föreviga dessa spektakulära panoramavyer.

5. Ponta de São Lourenço

Ponta de São Lourenço, Madeiras östligaste udde, erbjuder en kontrasterande naturupplevelse med sina karga klippor och turkosa vatten. En vacker vandringsled leder dig längs udden och bjuder på panoramavyer över Atlanten och de omgivande öarna.
Glöm inte att besöka Casa do Sardinha, en liten restaurang belägen vid vandringsledens slut, där du kan njuta av en välsmakande måltid eller fika med utsikt över det imponerande landskapet. Här kan du smaka på några av Madeiras lokala rätter och färska skaldjur, samt upptäcka ön genom dess gastronomi.

Casa do Sardinha är ett populärt stopp för vandrare och erbjuder både inomhus- och utomhusservering, vilket gör det möjligt att beundra det vackra landskapet och den friska havsluften medan du äter. Efter att ha fått ny energi från en måltid på Casa do Sardinha kan du fortsätta utforska de många sevärdheterna som Ponta de São Lourenço har att erbjuda, såsom klippformationerna vid Cais do Sardinha och den fantastiska utsikten från Miradouro da Ponta do Rosto.

6. Santana och dess traditionella hus

Santana är en pittoresk by belägen på Madeiras norra kust. Den är känd för sina traditionella trekantiga hus med stråtak, som är ett exempel på öns kulturarv och arkitektur. Ta en promenad genom byn, besök det lilla museet och njut av den lokala atmosfären i denna unika del av Madeira.

7. Monte och dess trädgårdar

Monte, en charmig ort belägen på en höjd ovanför Funchal, är en idealisk plats för dem som söker lugn och ro. Besök de vackra trädgårdarna, som Monte Palace Tropical Garden och Jardim Botânico da Madeira, och njut av panoramautsikten över huvudstaden. Missa inte en åktur med de traditionella korgslede, en spännande upplevelse som tar dig nerför kullarna tillbaka till Funchal.

8. Laurissilva-skogen

Madeiras Laurissilva-skog är en av de största och bäst bevarade skogarna av sitt slag i världen. Det är en del av UNESCO:s världsarvslista och sträcker sig över en stor del av ön. Utforska denna enastående miljö genom att vandra längs några av de många lederna som korsar skogen, och upplev den otroliga biologiska mångfalden som kännetecknar denna plats.

9. Câmara de Lobos

Denna pittoreska fiskeby ligger strax väster om Funchal och är en plats full av charm och lokal kultur. Strosa längs hamnen och njut av utsikten över de färgglada båtarna, besök den livliga fiskmarknaden och smaka på några av de läckra lokala rätterna, som t.ex. espada com banana, en unik kombination av svärdfisk och banan.

10. Porto Moniz och dess naturliga bad

Porto Moniz, beläget på Madeiras nordvästra kust, är känd för sina naturliga bad, som bildats av vulkanisk lava. Dessa bassänger, fyllda med kristallklart havsvatten, är en perfekt plats för en avkopplande och uppfriskande simtur. Njut av de vackra omgivningarna, utforska det närliggande akvariet och beskåda de imponerande klippformationerna som omger denna unika destination.

11. Ribeira Brava

Ribeira Brava, som betyder ”vild flod”, är en charmig by belägen på Madeiras södra kust. Här kan du utforska de smala gatorna, besöka den imponerande Igreja de São Bento – en av Madeiras vackraste kyrkor – och njuta av utsikten över havet från den pittoreska strandpromenaden.

12. Vulkangrottorna i São Vicente

Utforska Madeiras vulkaniska ursprung genom att besöka vulkangrottorna i São Vicente. Här får du en guidad tur genom en fascinerande underjordisk värld av lavatunnlar och grottor, skapade av en vulkanutbrott för tusentals år sedan. Lär dig mer om öns geologi och den vulkaniska historien som har format dess unika landskap.

13. Miradouro do Fio

Miradouro do Fio, en utsiktsplats belägen på Madeiras södra kust, bjuder på en av de mest imponerande utsikterna över öns kustlinje och de omgivande bergen. Ta en paus från vandring och njut av en picknick medan du beundrar det dramatiska landskapet och det glittrande havet.

14. Madeira Whale Museum

Madeira Whale Museum, beläget i Caniçal, är en utmärkt plats för att lära sig mer om den rika historien och det marina livet som omger ön. Museet erbjuder fascinerande utställningar om valfångstens historia, valarnas och delfinernas biologi, samt möjligheten att delta i val- och delfinskådningsturer för att uppleva dessa magnifika varelser i deras naturliga miljö.

15. Curral das Freiras (Nun’s Valley)

Curral das Freiras, eller Nun’s Valley, är en avskild by som ligger i hjärtat av Madeira, omgiven av imponerande berg och frodig grönska. Byborna här levde isolerade från omvärlden fram till 1950-talet, vilket har bevarat en genuin känsla av tradition och kultur. Gör en utflykt till denna fascinerande plats, smaka på den lokala specialiteten – kastanjelikören – och njut av den spektakulära utsikten från Eira do Serrado utsiktsplats.

16. Jardim Tropical Monte Palace

Detta tropiska paradis, beläget i Monte, sträcker sig över 70 000 kvadratmeter och är hem för en otrolig samling av exotiska växter och träd från hela världen. Strosa längs de svala stigarna, beundra de vackra koi dammarna och upptäck konstverk som kännetecknar denna spektakulära trädgård.

17. Farol da Ponta do Pargo

Farol da Ponta do Pargo är Madeiras västligaste punkt och hem för en historisk fyr som har vakat över kusten sedan 1922. Utsiktsplatsen här erbjuder en fantastisk panoramautsikt över Atlanten, klipporna och det omgivande landskapet. Det är en perfekt plats för att se solnedgången och kanske till och med få syn på några delfiner i horisonten.

18. Madeira Story Centre

För att få en djupare förståelse för Madeiras rika historia, kultur och traditioner, besök Madeira Story Centre i Funchal. Det interaktiva museet tar dig med på en resa genom tiderna, från ön upptäcktes av portugisiska sjöfarare till modern tid. Det är ett utmärkt sätt att lära sig mer om ön och dess folk innan du utforskar resten av Madeira.

19. Rota da Cal

Rota da Cal, eller kalkrutten, är en fascinerande vandring som tar dig till hjärtat av Madeiras traditionella kalkproduktion. Följ leden genom den historiska byn Sítio da Lagoa och utforska de gamla kalkugnarna och stenbrotten. Lär dig om den traditionella metoden för att producera kalksten och hur det har påverkat öns arkitektur och kultur genom tiderna.

20. Madeira Film Experience

Madeira Film Experience är en 30-minuters filmvisning som tar dig med på en resa genom Madeiras historia och kultur från 15-talet fram till idag. Det är en underhållande och informativ upplevelse som ger dig en överblick över ön och dess utveckling genom århundradena. Filmen visas i en historisk byggnad i hjärtat av Funchal och är en bra aktivitet för hela familjen.

Användbara länkar:
Visit Madeira
Visit Portugal

Också intressant: 20 fantastiska sevärdheter att utforska i Lissabon