Lissabon, den förtrollande huvudstaden i Portugal, bjuder på en perfekt blandning av traditionell charm och modern livsstil. Staden har en rik historia och kultur som lockar besökare från hela världen. Här är fem sevärdheter i Lissabon som du absolut inte får missa under ditt besök.

1. Belém-tornet (Torre de Belém)

Belém-tornet är en av Lissabons mest kända och ikoniska sevärdheter. Det byggdes under 1500-talet som en försvarsmekanism vid floden Tajo och är ett fantastiskt exempel på manuelinsk arkitektur. Tornet är klassat som världsarv av UNESCO och erbjuder en fantastisk utsikt över floden och staden. Glöm inte att besöka det närbelägna Hieronymus kloster (Mosteiro dos Jerónimos) för att beundra dess imponerande arkitektur.

2. Alfama

Alfama är Lissabons äldsta och mest pittoreska kvarter. Det är en labyrint av smala, krokiga gator och gränder som klättrar upp och ner i stadens sluttningar. Här kan du njuta av fadosång i små barer och restauranger, besöka vackra kyrkor och slottet São Jorge som blickar ut över staden. Alfama är det perfekta stället att uppleva Lissabons själ och autentiska atmosfär.

3. LX Factory

LX Factory är en kreativ och kulturell hubb belägen i en tidigare industriområde i stadsdelen Alcântara. Här hittar du en unik blandning av konstgallerier, ateljéer, restauranger, barer och små butiker som säljer lokala hantverk och design. LX Factory är en levande plats där du kan njuta av konst, musik, mat och dryck, och uppleva Lissabons moderna, kreativa sida.

4. Parque das Nações

Parque das Nações, som ursprungligen byggdes för Expo ’98, är en modern stadsdel i östra Lissabon. Området erbjuder imponerande samtida arkitektur, som det futuristiska Oceanário de Lisboa (Lissabons oceanarium) och Vasco da Gama-bron, en av Europas längsta broar. Här kan du också besöka Pavilhão do Conhecimento, ett vetenskapligt centrum, och ta en tur med en linbana över parken.

5. Tram 28

Ingen resa till Lissabon är fullständig utan en tur med stadens berömda spårvagnar. Tram 28 är en av de mest populära linjerna, då den passerar genom många av stadens mest kända sevärdheter och kvarter. En tur med denna spårvagn ger dig en unik möjlighet att utforska Lissabon på ett avslappnat och charmigt

6. Gulbenkian-museet (Museu Calouste Gulbenkian)

Gulbenkian-museet är en av Lissabons främsta kulturinstitutioner och hem till en imponerande samling av konst från hela världen. Här kan du beundra verk av mästare som Rembrandt, Monet och Rubens, samt antika föremål från Egypten, Grekland och Rom. Museet är omgivet av en vacker park som erbjuder en lugn oas i hjärtat av staden.

7. LX Factorys söndagsmarknad

Varje söndag förvandlas LX Factory till en livlig marknad där lokala hantverkare och konstnärer säljer sina alster. Här kan du hitta allt från handgjorda smycken och kläder till vintageprylar och konstverk. Marknaden är också en utmärkt plats att smaka på lokala delikatesser och njuta av gatukonst och musik

8. Carmo kyrkoruin (Convento do Carmo)

Carmo kyrkoruin, belägen i hjärtat av Lissabon, är en fascinerande plats som vittnar om stadens historia och det förödande jordbävningen 1755. Det som en gång var en magnifik gotisk kyrka är nu en storslagen ruin med öppen himmel. Här kan du också besöka det lilla men intressanta arkeologiska museet, som innehåller föremål från olika perioder i Portugals historia.

9. Miradouros – utsiktspunkter

Lissabon är känt för sina fantastiska utsiktspunkter, eller ”miradouros”, där du kan njuta av panoramavyer över staden. Några av de mest kända utsiktspunkterna är Miradouro de Santa Luzia, Miradouro da Graça och Miradouro de São Pedro de Alcântara. Ta dig tid att besöka några av dessa platser för att få en oförglömlig utsikt över Lissabons terrakottatak, kullar och floden Tajo.

10. Azulejos – Portugals keramiska konst

Azulejos, de vackra keramiska plattorna som pryder fasader och interiörer i hela Lissabon, är en viktig del av Portugals kulturarv. För att lära dig mer om denna unika konstform kan du besöka det nationella azulejosmuseet (Museu Nacional do Azulejo) som ligger i en före detta kyrka. Här kan du beundra azulejos från olika perioder och stilar, och till och med prova på att måla din egen keramiska platta som souvenir.

11. LX Living

LX Living är ett nytt och modernt bostads- och affärsområde i Lissabon som har blivit populärt bland lokalbefolkningen och turister. Området är känt för sina trendiga restauranger, kaféer och butiker som erbjuder allt från designermode till unika hantverk. Ta en promenad längs de vackra gatorna och njut av den unika atmosfären i detta spännande område.

12. Fado-museet (Museu do Fado)

Fado, den melankoliska och passionerade musikgenren som är så djupt rotad i Portugals kultur, har sitt eget museum i Lissabon. Besök Fado-museet för att lära dig mer om denna musikstil och dess historia, samt om de mest kända fado-sångarna genom tiderna. Du kan även lyssna på live-fado på många platser i staden, särskilt i Alfama och Bairro Alto.

13. Jardim da Estrela

Jardim da Estrela är en underbar park i Lissabon som erbjuder en grön oas mitt i stadens rörelse. Parken är perfekt för en picknick eller bara för att koppla av i skuggan av de stora träden. För barnfamiljer finns det lekplatser och små dammar där man kan mata ankor. Glöm inte att besöka den närbelägna Estrela-basilikan (Basílica da Estrela) som är en av stadens vackraste kyrkor.

14. Mercado da Ribeira (Time Out Market)

Mercado da Ribeira, även känd som Time Out Market, är en livlig matmarknad där du kan smaka på Portugals kulinariska höjdpunkter. Här hittar du över 30 matstånd som erbjuder allt från traditionella rätter som pastéis de nata och bacalhau till sushi och gourmetburgare. Time Out Market är en utmärkt plats att utforska det portugisiska köket och njuta av en måltid i en avslappnad miljö.

15. Palácio Nacional da Ajuda

Palácio Nacional da Ajuda är ett magnifikt neoklassiskt palats som en gång var hem åt den portugisiska kungafamiljen. Idag är palatset ett museum där du kan beundra dess storslagna interiörer och rika samlingar av konst och möbler från 1800-talet. Palatset ligger på en kulle med utsikt över floden Tajo och erbjuder en fantastisk vy över staden och omgivningarna.

16. Museu Coleção Berardo

Museu Coleção Berardo är ett museum för modern och samtida konst beläget i kulturcentret Centro Cultural de Belém. Här kan du beundra verk av några av de mest inflytelserika konstnärerna från 1900-talet och framåt, inklusive Pablo Picasso, Andy Warhol och Salvador Dalí. Museet erbjuder både permanenta och tillfälliga utställningar och är ett måste för konstälskare.

17. Jardim Botânico da Ajuda

Jardim Botânico da Ajuda är Lissabons äldsta botaniska trädgård och ett vackert exempel på 1700-talets landskapsarkitektur. Här kan du promenera bland exotiska växter, fontäner och terrasser medan du njuter av en fantastisk utsikt över floden Tajo. Trädgården är en perfekt plats att koppla av och ta en paus från stadens liv och rörelse.

18. Elevador de Santa Justa

Elevador de Santa Justa är en historisk hiss som förbinder Baixa-området med Bairro Alto. Hissen, som invigdes 1902, är konstruerad av järn och prydd med nygotiska detaljer. En resa med Elevador de Santa Justa är inte bara en praktisk transportlösning utan även en unik upplevelse som erbjuder en fantastisk panoramavy över Lissabon.

19. MAAT – Museu de Arte, Arquitetura e Tecnologia

MAAT, eller Museu de Arte, Arquitetura e Tecnologia, är ett nytt och spännande museum beläget vid floden Tajo i stadsdelen Belém. Museets futuristiska byggnad är i sig en sevärdhet och dess utställningar utforskar skärningspunkten mellan konst, arkitektur och teknik. MAAT är en perfekt plats att besöka om du är intresserad av samtida kultur och kreativitet.

20. Panteão Nacional (National Pantheon)

Panteão Nacional, även känd som Santa Engrácia-kyrkan, är en imponerande barockkyrka som fungerar som Portugals nationalpantheon. Här vilar några av landets mest framstående personer, inklusive författaren Almeida Garrett, sångerskan Amália Rodrigues och fotbollsspelaren Eusébio. Besök kyrkan för att beundra dess majestätiska arkitektur och lär dig mer om Portugals historia och kultur.

Användbara länkar:

Visit Portugal
Visit Lisaboa

Också intressant: 20 bästa sevärdheterna på Madeira