Mallorca, den största ön i Balearerna, är ett populärt resmål för soltörstande turister. Men denna fantastiska ö har mycket mer att erbjuda än bara stränder. Här är tjugofem sevärdheter du inte får missa under din vistelse på Mallorca.

1. Palma de Mallorca

Palma, Mallorcas huvudstad, är en mångsidig stad som bjuder på kultur, historia och shopping i en härlig blandning. Ta en promenad genom gamla stan och upptäck de slingrande gränderna, vackra torgen och imponerande byggnader. Besök den ikoniska katedralen La Seu, som dominerar stadens silhuett, och utforska det närliggande Almudaina-palatset.

2. Serra de Tramuntana

Det världsarvslistade bergsområdet Serra de Tramuntana sträcker sig längs Mallorcas nordvästra kust och erbjuder enastående vyer och vandringsmöjligheter. Här hittar du pittoreska byar som Valldemossa, Deià och Fornalutx, där du kan njuta av den lokala kulturen och den fantastiska naturen. Glöm inte att besöka klostret Lluc, en viktig religiös plats för mallorcinerna.

3. Cap de Formentor

Cap de Formentor, ön nordligaste udde, är en dramatisk plats där klippor möter Medelhavet. Ta en bilresa längs den slingrande vägen för att nå fyren vid udden, som erbjuder panoramautsikt över det spektakulära landskapet. Stanna vid Mirador d’Es Colomer, en utsiktsplats som ger enastående fotomöjligheter.

4. Coves del Drach

Mallorca är känt för sina imponerande grottor, och Coves del Drach, eller Drakgrottorna, är de mest berömda. Belägna nära staden Porto Cristo, sträcker sig dessa grottor över 2400 meter och är fyllda med stalaktiter och stalagmiter. Den underjordiska sjön Martel, en av världens största, erbjuder besökarna en unik båttur med en ljus- och ljudshow.

5. Es Trenc

Om du söker en idyllisk strandupplevelse får du inte missa Es Trenc, en av Mallorcas mest berömda stränder. Den långa, orörda stranden med kristallklart vatten och vit sand påminner om Karibien och är perfekt för en avkopplande dag i solen. Es Trenc ligger på ön södra kust och är ett naturreservat, vilket innebär att den är skyddad från överexploatering.

6. Castell de Bellver

Det unika cirkulära slottet, Castell de Bellver, ligger på en höjd ovanför Palma och erbjuder en fantastisk utsikt över staden och havet. Byggt på 1300-talet som en kunglig bostad, fungerar slottet idag som ett museum och en kulturell plats för evenemang och konserter.

7. Santuari de Cura

Santuari de Cura är ett historiskt kloster beläget på toppen av berget Puig de Randa. Det erbjuder en spektakulär utsikt över Mallorcas landsbygd och är en plats för andlig reflektion. Här kan du också besöka Ramon Llulls museum, som är tillägnad den berömda filosofen och författaren från Mallorca.

8. Sa Calobra och Torrent de Pareis

Sa Calobra är en liten vik som gömmer sig mellan imponerande klippor på Mallorcas västkust. Den slingrande vägen ner till viken är en attraktion i sig, med sina hårnålskurvor och fantastiska vyer. Torrent de Pareis, en av Europas mest imponerande kalkstensraviner, ligger i närheten och är en populär plats för vandring och canyoning.

9. Palma Aquarium

För en inblick i det marina livet runt Mallorca, besök Palma Aquarium. Här kan du uppleva över 8 000 marina arter i 55 olika bassänger, inklusive hajar, koraller och exotiska fiskar. Akvariet är också engagerat i bevarande och forskning, vilket gör det till en spännande och lärorik upplevelse för hela familjen.

10. Pollença och Cap de Pinar

Den charmiga staden Pollença, belägen i norra delen av ön, är omgiven av Tramuntana-bergen och är en plats med rik historia och kultur. Utforska stadens smala gator, besök den vackra Plaça Major och bestig de 365 trappstegen till kapellet El Calvari för enastående utsikt. I närheten ligger Cap de Pinar, en vacker halvö som erbjuder vackra vandringsleder och panoramautsikt över havet och bergen.

11. Alcúdia och dess gamla stad

Alcúdia är en historisk stad belägen på den norra kusten av Mallorca. Strosa genom de smala gatorna i den välbevarade gamla stan, omgärdad av medeltida murar, och besök den lokala marknaden för att uppleva den äkta mallorcinska atmosfären. Alcúdia är även känd för sin långa sandstrand och det närliggande naturreservatet S’Albufera.

12. Banys Arabs (Arabiska badhuset)

I Palma de Mallorca kan du besöka Banys Arabs, ett välbevarat arabiskt badhus från 1000-talet. Detta historiska monument erbjuder en glimt av Mallorcas rika arabiska historia och är en av de få återstående byggnaderna från den moriska tiden på ön.

13. Santuari de Lluc och den botaniska trädgården

Santuari de Lluc är inte bara en viktig religiös plats, utan också hem för en vacker botanisk trädgård. Här kan du utforska den inhemska floraen och upptäcka unika växtarter från Balearerna. Trädgården erbjuder en lugn och avkopplande miljö som är perfekt för att koppla av efter en lång dags sightseeing.

14. Cabrera Nationalpark

Cabrera är en liten ö söder om Mallorca som utgör en viktig del av Cabrera Nationalpark. För att besöka ön måste du ansluta till en guidad tur, vilket ger dig möjlighet att utforska dess fantastiska marina liv, dyka i det kristallklara vattnet, och besöka det imponerande slottet på ön. Ön är också hem för sällsynta och skyddade djurarter, som eleonorafalken och baleariska ödlan.

15. Son Marroig och Sa Foradada

Son Marroig är en historisk herrgård som en gång tillhörde öns beskyddare och mecenat, ärkehertig Ludwig Salvator av Österrike. Beläget mellan byarna Valldemossa och Deià, erbjuder det en fantastisk utsikt över Mallorcas dramatiska kustlinje och havet. Nära Son Marroig ligger Sa Foradada, en känd klippformation med ett karakteristiskt hål, som är en populär plats för att njuta av solnedgången.

16. Galatzó-reservatet

Galatzó-reservatet är ett stort naturreservat beläget i sydvästra delen av Tramuntana-bergen. Här kan du njuta av vacker natur, vandring och djurliv. Utforska de olika vandringslederna som slingrar sig genom landskapet, passerar vattenfall, fornlämningar och traditionella stenhus.

17. Es Pontàs

Es Pontàs är en spektakulär naturlig båge belägen på den sydöstra kusten av Mallorca, nära staden Santanyí. Denna imponerande klippformation erbjuder en fantastisk fotomöjlighet och är en populär plats för klippdykning och klättring.

18. Cala Tuent

Cala Tuent är en avskild och orörd vik belägen på Mallorcas västkust, långt bort från turiststråken. Omgiven av berg och tallskogar, erbjuder denna vik kristallklart vatten och en lugn atmosfär för en avkopplande dag vid havet.

19. Ermita de Betlem

Ermita de Betlem är ett avskilt kloster som ligger vid foten av Serra de Llevant, på öns östra kust. För att nå klostret måste du vandra genom ett vackert landskap, bestående av skogar, klippor och terrasserade fält. Klostret erbjuder en fantastisk utsikt över omgivningarna och en unik möjlighet att uppleva Mallorcas andliga historia.

20. Ses Fonts Ufanes

Ses Fonts Ufanes är ett unikt naturfenomen beläget nära staden Campanet. Efter kraftiga regn, strömmar en mängd vatten upp från marken och bildar en serie av små floder och vattenfall som rinner genom skogen. Detta spektakel är en sällsynt händelse och lockar både lokalbefolkning och turister som vill bevittna naturens kraft och skönhet.

21. Jardines de Alfabia

Jardines de Alfabia, beläget vid foten av Tramuntana-bergen, är en vacker oas som kombinerar arabisk och mallorkinsk trädgårdskonst. Utforska den frodiga vegetationen, fontäner och dammar, och beundra det historiska Alfabia-huset, som en gång var hem för ön moriska guvernörer.

22. Cala Figuera

Cala Figuera är en pittoresk fiskeby belägen på öns sydöstra kust. Här kan du uppleva den autentiska charmiga atmosfären i en traditionell mallorcinsk by och njuta av den vackra viken med sina fiskebåtar och kristallklara vatten.

23. Camí de Cavalls

Camí de Cavalls är en historisk vandringsled som löper runt hela ön och erbjuder ett unikt sätt att upptäcka Mallorcas kustlandskap. Följ stigen och upptäck avskilda vikar, klippiga kuster och fantastiska vyer över Medelhavet.

24. Sineu och dess marknad

Sineu är en historisk stad belägen i hjärtat av Mallorca och är mest känd för sin traditionella veckomarknad. Varje onsdag samlas lokalbefolkningen och turister för att handla färskvaror, hantverk och andra varor i en livlig och färgrik atmosfär. Missa inte stadens vackra kyrka, Nostra Senyora dels Angels, och dess charmiga smala gator.

25. Caló des Moro

Caló des Moro är en liten och avskild vik på Mallorcas sydöstra kust, som erbjuder en fantastisk naturupplevelse. Den kristallklara viken, omgiven av höga klippor och grönska, är en idealisk plats för snorkling och simning. Tänk på att det kan vara en utmanande promenad ner till viken, men den idylliska platsen är väl värt ansträngningen.

Mallorca är en ö full av överraskningar och dolda skatter som väntar på att upptäckas. Ta dig tid att utforska dessa mindre kända sevärdheter för att få en ännu rikare och mer minnesvärd upplevelse av denna fantastiska destination.

Också intressant: 10 sevärdheter att uppleva på Gran Canaria

Användbara länkar:
Visit Palma
Visit Majorca