Kraków, en historisk pärla belägen i hjärtat av Polen, är en stad som bär på en rik kulturarv och fascinerande historia. Den har överlevt århundraden av förändringar och konflikter och har utvecklats till en plats där gammalt och nytt smälter samman på ett harmoniskt sätt. Här är de fem bästa sakerna att göra i denna underbara stad:

1. Besök Wawel-katedralen och borgen

Wawel-katedralen och borgen dominerar Krakóws skyline och är en viktig del av Polens historia. Borgen, som byggdes runt år 1000, var hem för Polens kungar i över åtta århundraden. Kom ihåg att titta på de vackra arkaderna i den gotiska slottsgården

2. Utforska Kazimierz, det judiska kvarteret

Kazimierz, det judiska kvarteret, är fyllt med historia och kultur. Kvarteret blomstrade efter andra världskriget när judiska invånare återvände och fyllde det med liv igen. Idag är Kazimierz hem för Krakóws kreativa industri och judiska kultur, med gallerier, street-art, och restauranger som serverar judiska specialiteter.

3. Mariakyrkan

Denna ikoniska kyrka med sina två ojämlika torn dominerar Krakóws gamla stadsdel. Den gotiska byggnaden, som stod färdig i början av 1400-talet, rymmer flera konstskatter. Inuti kyrkan kan man inte missa de gyllene ornamenten och de unika blå takmålningarna.

4. Besök saltgruvan i Wieliczka

Detta historiska saltgruva ligger strax utanför Kraków. Besökare kan gå ner över 800 trappsteg för att utforska en del av saltgruvan på en 3,5 kilometer lång turiststräcka.

5. Besök Schindler’s fabrik

Oscar Schindler, den tyska industrialisten som räddade över tusen judiska invånare i Podgorzé-ghettoet under andra världskriget, har sin berömda fabrik här i Krakow. Besök denna plats för att få en djupare förståelse för Krakows roll under kriget.

Mer information om Krakow
Fler tips om resmål