Oavsett om du är en erfaren skidåkare eller en nybörjare som förbereder dig för vinteräventyr, är valet av skidjacka avgörande. Skidjackan är en ikonisk del av din utrustning som inte bara erbjuder skydd utan också representerar din stil på berget. I denna eviga köpguide kommer vi att utforska de faktorer du bör ha i åtanke när du letar efter den bäst i test, tidlösa skidjackan som kommer att vara din följeslagare under många vintersäsonger.

Varför du behöver en tidlös skidjacka

En kvalitativ skidjacka har flera viktiga funktioner som kommer att vara lika relevanta år efter år:

Skydd mot Elementen: Skidåkning innebär ofta exponering för kyla, vind, snö och regn. Din tidlösa skidjacka håller dig varm, torr och skyddad.

Andningsförmåga: Oavsett ålder eller stil, behöver du en skidjacka som kan hantera fukt. En andningsbar jacka är lika viktig nu som i framtiden, eftersom det håller dig bekväm i alla skidförhållanden.

Hållbarhet: Din tidlösa jacka är konstruerad för att klara tuffa förhållanden. Den tål nötning från snö, grenar och skidkanter.

Komfort och Rörelsefrihet: En välutformad skidjacka låter dig röra dig fritt i backen. Den kommer att möjliggöra smidiga svängar även när trenderna ändras.

Viktiga faktorer att tänka på

Vattentäthet: Tidlösa skidjackor har hög vattentäthet, vanligtvis mätt i millimeter (mm). En vattentäthet på 10 000 mm eller mer är en pålitlig standard.

Andningsförmåga: Hitta en jacka med bra andningsförmåga (10 000 g/m²/24h eller högre) så att du kan njuta av skidåkningen oavsett tidens gång.

Isolering: Välj dun- eller syntetisk isolering beroende på dina preferenser. Dun ger klassisk värme, medan syntetisk isolering behåller värmen även när den blir våt.

Sömskydd: Helt tejpade sömmar är tidlösa och hindrar vatten från att tränga igenom.

Passform: Välj mellan regelbunden, smal eller avslappnad passform, beroende på din stil och komfortpreferens. Det är en tidlös investering.

Huvud och Krage: En tidlös jacka har en hjälmkompatibel huva och en hög krage för extra skydd.

Fickor: Flera fickor, inklusive en dedikerad plats för liftkort, goggle, och medieenhet, är en tidlös funktion.

Ventilation: Underarmens dragkedjor är tidlösa för att hjälpa dig reglera kroppstemperaturen.

Snölås: En integrerad snölås hjälper till att hålla snön ute, vilket är lika viktigt idag som i framtiden.

Förstärkning: Tidlösa skidjackor har förstärkning på utsatta områden som axlar och armbågar.

Hållbarhet: Titta på kvaliteten hos blixtlås och den övergripande konstruktionen, eftersom tidlösa jackor är gjorda för att vara pålitliga.

Stil: Din tidlösa jacka reflekterar din personliga stil. Välj en färg och design som du kommer att trivas med år efter år.

Budget: Kvalitet är tidlös, och din investering i en högkvalitativ jacka kommer att vara lönsam.

Topp 5 skidjackor för herr

1. EQPE Habllek 3.0

Denna mångsidiga skidjacka är vattenavvisande, vindtålig och full av smarta detaljer. Med gott om fickor, ventilationskanaler och värmande vaddering är den perfekt för en dag i skidbacken, oavsett väder.

Länk till produkt

2. Höglöfs Vassi GTX

Denna jacka i trelagers GORE-TEX-tyg kombinerar hållbarhet med vattentäthet. Den har en rymlig, hjälmkompatibel huva, många fickor och praktiska ventilationsslitsar med blixtlås för aktiviteter. Dess integrerade snökjol ger extra skydd på pudersnödagar.

Länk till produkt

3. Dope Adept

Denna zip-through jacka kombinerar enkelhet med pålitlighet och är konstruerad för att möta vinterns utmaningar. Vattentät och tålig – den är redo för allt. Oavsett om du är på skidor eller snowboard, Adept har dig täckt. Välkommen till All Mountain-kollektionen, där det inte finns några kompromisser när det gäller material och funktion.

Länk till produkt

4. Montec Fawk

Fawk jackan är din partner för topparna i vinter! Utvecklad utan kompromisser, den kombinerar slitstarkt material och intelligent design. Anpassad för extrema äventyr, den sätter inga gränser.

Länk till produkt

5. Peak Performance Vertical Gore-Tex Pro 3L

Vertical Gore-Tex Pro-serien, utvecklad i samarbete med proffs, är skapad för de krävande äventyren. Med GORE-TEX Pro och GORE-TEX C-KNIT™ Stretch är denna skaljacka vind- och vattentät, med suverän andningsförmåga och rörlighet. Den är tillverkad delvis av återvunna fibrer och har funktioner som RECCO® Rescue System reflektor, YKK AquaGuard® dragkedjor, flera fickor, en justerbar huva och mycket mer. Ett val med miljön i åtanke.

Länk till produkt

Topp 5 skidjackor för dam

1. EQPE Gida Jacket 3.0

Gida Jacket 3.0 är din perfekta partner för vintersport! Denna vadderade skidjacka för kvinnor har smarta detaljer, inklusive praktiska fickor, ventilation, justerbar huva, RECCO-reflektorer och snökjol. Den är vattenavvisande och vindtålig (10 000 mm vattenpelare), vilket gör den till det ultimata valet oavsett vädret. Dess PFC-fria ytimpregnering gör den inte bara pålitlig, utan även miljövänlig. Gida Jacket 3.0 är designad för långvarig användning, särskilt under kalla vinterdagar.

Länk till produkt

2. Haglöfs Vassi GTX

Vassi GTC har trelagers GORE-TEX-tyg kompromissar inte när det gäller hållbarhet eller vattentäthet. Den är utrustad med en rymlig, hjälmkompatibel huva, generös fickförvaring och stora ventilationsslitsar med blixtlås för enkel temperaturreglering under intensiva aktiviteter. Dessutom har den en integrerad snökjol för extra skydd på pudersnöiga dagar.

Länk till produkt

3. Dope Annok

Dope’s Annok är grym. Streetwear-design, toppmaterial och smarta detaljer gör den redo för allt bergsskidåkning har att erbjuda. Det trippelficksystemet håller dig organiserad, och den är perfekt för parkåkning eller pudersnö. Och om du, precis som jag, inte gillar kompromisser, så är All Mountain-kollektionen definitivt något för dig.

Länk till produkt

4. Montec Doom

Doom jackan är inte bara en skidjacka; den är skapad för äventyr och är redo att tackla alla de utmaningar som berget kan kasta på dig. Oavsett om du är en passionerad skidåkare, snowboardåkare eller helt enkelt en älskare av vinteräventyr, kommer Doom att vara din oumbärliga följeslagare när du ger dig ut på snötäckta bergstoppar.

Länk till produkt

Vertical Gore-Tex Pro-serien, utvecklad i samarbete med proffs, är skapad för de krävande äventyren. Med GORE-TEX Pro och GORE-TEX C-KNIT™ Stretch är denna skaljacka vind- och vattentät, med suverän andningsförmåga och rörlighet. Den är tillverkad delvis av återvunna fibrer och har funktioner som RECCO® Rescue System reflektor, YKK AquaGuard® dragkedjor, flera fickor, en justerbar huva och mycket mer. Ett val med miljön i åtanke.

Länk till produkt