Salzburg, Österrikes juvel i Alperna, är en stad med en rik historia, en levande musikscen och hisnande naturskönhet. Kanske är det mest känt som födelseplatsen för den berömda tonsättaren Wolfgang Amadeus Mozart, men staden erbjuder mycket mer än bara musik. Här är några av de mest fantastiska sevärdheterna i Salzburg som du inte bör missa.

1. Hohensalzburg-fästningen

Ett av de mest framträdande landmärkena i staden är Hohensalzburg-fästningen, som dominerar Salzburgs skyline. Denna mäktiga fästning är en av Europas största medeltida borgar och bjuder på en spektakulär utsikt över staden och Alperna. Du kan ta en linbana upp till fästningen eller promenera längs stigen och utforska dess museum, fängelse och torn.

2. Mirabellslottet och trädgårdar

Mirabellslottet är en annan förtrollande plats i Salzburg. Slottets vackra trädgårdar är kända för sina formklippta buskar, blomsterarrangemang och statyer som skapar en pittoresk inramning för ditt besök. Slottet självt är också en underbar byggnad med sina utsmyckade interiörer. Det är inte konstigt att trädgårdarna användes som inspelningsplats för flera scener i filmen ”Sound of Music”.

3. Getreidegasse

Salzburg är också känt för sina charmiga gator och Getreidegasse är den mest kända av dem alla. Denna smala gågata är kantad med vackra byggnader, traditionella butiker och restauranger. Här kan du strosa omkring, beundra de smidesjärnsskyltar som hänger över butikerna och prova lokala delikatesser.

4. Mozarts födelsehus

Ett besök i Salzburg är inte komplett utan att utforska Mozarts födelsehus. Detta är platsen där den berömda tonsättaren föddes och bodde under sin tidiga barndom. Museet innehåller en imponerande samling av Mozarts personliga föremål, brev och musikinstrument, och det ger en djup inblick i hans liv och arbete.

5. Domkyrkan i Salzburg

Salzburgs katedral, eller Dom, är en imponerande religiös byggnad som går tillbaka till 700-talet. Katedralens barockfasad och kupol är särskilt slående, och dess interiör är rikligt utsmyckad med konstverk och skulpturer. Du kan också utforska kryptan under katedralen, där ärkebiskoparna av Salzburg är begravda.

6. Hellbrunn-palatset och dess vattenlekar

Hellbrunn-palatset är känt för sina lekfulla vattenarrangemang, skapade av ärkebiskop Markus Sittikus på 1600-talet för att underhålla sina gäster. En rundtur i palatset inkluderar ett besök i den berömda vattenterrassen med sina gömda springor och fontäner som skojar med besökarna. Det är en rolig och unik upplevelse för hela familjen.

7. Sound of Music-turné

För fans av den ikoniska musikalen ”Sound of Music” är Salzburg en plats att bege sig till. Många av filmens inspelningsplatser ligger i och omkring staden, och du kan delta i guidade turer som tar dig till platser som Nonnberg kloster, Mondsee-katedralen och självklart, Mirabellträdgårdarna. Du kan sjunga med i dina favoritlåtar och återuppleva filmens magi.

8. Res till Salzkammergut

Salzburg-regionen är omgiven av det pittoreska landskapet i Salzkammergut. Denna region är känd för sina vackra sjöar, som Wolfgangsee, Hallstättersee och Mondsee, samt charmiga byar som Hallstatt och St. Wolfgang. Det är ett idealiskt område att utforska om du vill uppleva Österrikes naturskönhet och idylliska miljöer.

9. Festspelen i Salzburg

Salzburgs festspel är en av världens mest prestigefyllda musik- och scenkonstfestivaler. Om du besöker staden under sommaren kan du ta del av enastående operaföreställningar, konserter och teaterföreställningar som äger rum på olika platser runt om i staden, inklusive Festspielhaus och Domplatz.

10. Resa till Salzburgs alpina landskap

Salzburgs omgivande alpina landskap erbjuder fantastiska möjligheter för utomhusaktiviteter som vandring, skidåkning och bergsklättring. Regionen är hem för flera populära skidorter, som Schladming och Zell am See, och erbjuder ett överflöd av vandringsleder och natursköna platser att utforska året runt.

Fler resetips

Användbara länkar:
Austria.info